Sunday, 14 June 2015

Kek Batik

Dah seminggu dua dah niat dihati ni nak buat kek batik. Ni baru ada kesempatan nak buat. Hihi. Dalam banyak2 kek, kek batik ni laa yang paling best dan sedap bagi I. Nak buat pun senang, tak payah nak pakai oven bagai. Masak atas dapur then sejukkan dalam peti ais. Siap!


Bahan yang diperlukan:

-       Biskut Marrie (2 peket)

-       Susu pekat (1/2 tin)

-       Milo (2 cawan)

-       Mentega (setengah cawan)

-       Esen vanila (sikit je)


Sikit je kan bahan yang diperlukan? Cara nak masak pun senang taw.



Mula-mula cairkan mentega dalam periuk taw. Api sederhana nak bagi mentega cepat cair



Bila mentega dah cair, masukkan susu setengah tin. Time ni slowkan api k u ols.



Next masukkan milo 2 cawan. Kacau sampai tak berketul2 k. Dah tu rasa laa, kalau rasa kurang manis letak gula sikit, kalau rasa pekat sangat letak air sikit



Bila rasa dah ok. Letak esen vanila setitik dua jer. ^^’



Ok. Bila dah tak berketul. Dah cair macam ni. Tutup api. Sejukkan laa sekejap.




Biskut marrie tu sila patah2 kan dulu taw




Bila coklat tu dah sejuk, masukkan biskut yang kita patahkan tu dalam campuran tu..gaul!




Masukkan biskut tu dalam bekas.. tekan2 dengan sudu bagi padat. Alahai, comot betul gambar ni. Hahaha..nanti masuk dalam beti sejuk, bila dah keras boleh potong dan makan! Nyummm3

No comments:

Post a Comment