I ni memang anti dengan ketam. Seefood lain okay
je boleh bedal, tapi dengan ketam ni, dia punya alah satu macam. Lepas makan
hidung gatal, bibir rasa tebal, tekak gatal siap nak muntah2. Esok tu boleh
demam sampai semput bagai. Hmm.. jadi sejak peristiwa tu I tak makan ketam
betul dah. Sogok laa I dengan masak lemak ke masak kari ke memang I tak
pandang. Tapi yang crab stick tu boleh pulak makan. Makan dengan stimbot ke
kan. Hahah.. Pelik tol..
So kali ni I nak tunjuk cara buat popia crab stick
with cheese. Senang je buat popia ni. Pejam mata pun boleh siap. Hihihi..
hidangan ni sesuai kalau u ols nak buat untuk minum petang atau jamuan. Kalau
dah buat banyak-banyak pun u ols boleh simpan dalam peti ais. Time nak makan
baru goreng.
Sumber En. Google |
Bahan-bahan yang kita perlukan sikit ajee!
-
Kulit
popia
-
Crab
stick
-
Cheese
Philadelphia (apa2 jenis pun boleh)
-
Serbuk
kari sikit
-
1
biji telur (pukul macam nak buat telur dadar)
-
Okay
dah boleh start ! ^_~
1. Mula2 sekali ketam tu potong dadu. Masuk mangkuk.
2. Lepas tu ambik cheese sikit, agak2 nak guna banyak mana, sikit ke banyak ke, campurkan dengan crab stick tadi, gaulkan.
1. Mula2 sekali ketam tu potong dadu. Masuk mangkuk.
2. Lepas tu ambik cheese sikit, agak2 nak guna banyak mana, sikit ke banyak ke, campurkan dengan crab stick tadi, gaulkan.
3. Serbuk kari tu untuk bagi rasa pedas sikit je. Dah kita letak cheese takut muak makan, kita masukkan laa serbuk kari sikit dalam campuran tu nak bunuh rasa lemak. 1 sudu kecik je. (Tak nak letak pun tak apa k )
4. Ambik sehelai kulit popia, letak campuran tadi dekat tengah2 kulit popia tu. Lepas tu gulung2 kan dia. Guna telur as a glu, tak nak bagi isi dalam popia tu terkeluar kan.
5. Dah siap tu. Gorengkan saje!!!
No comments:
Post a Comment