Wednesday, 8 April 2015

Resepi: Terung Goreng Sambal Kasar



Cerita pasal terung ni, dulu I pandai masukkan terung dalam kuah je, tak tahu pulak bila goreng then masak sambal rasa dia marvelous giler ! Haha, nampak sangat tak kretif kan bab memasak di situ! Terung goreng pun baru je pandai buat. Kikiki, tapi I nak share jugak resepi buat terung goreng sambal kasar ni sebab excited sangat! Haha..

Ni untuk 1 family makan ya (dalam 7 orang macam tu), so bahan yang kita perlukan ialah:

-          Terung 5 biji (nak tambah nak kurang suka hati, then potong nipis-nipis taw)
-          Cili padi (kisar dalam 8 biji tak cukup tambah laa)
-          Cili merah (2 batang cukup)
-          Bawang (kisar 1 biji keyh)
-          Udang geragau (suku gengam je)
-          Garam & Aji Nomoto

See, bahan nak masak pun tak banyakkan? So cara nak buat macam ni:

1. Okay, mula-mula sekali blend / kisar bawang, cili merah dan cili padi tu bersama tapiii blend jangan sampai lumat taw, kasar2 je. Kalau rajin u ols boleh tumbuk guna lesung batu tu. Kalau nak senang u ols blend banyak2 cili &  bawang semua tu, lepas guna sikit boleh simpan dalam peti ais. Nanti tak payah susah2 kena blend sebab benda dah ada kan.

2. Dah siap blend boleh panaskan minyak, then kita goreng terung dulu. Lepas dah goreng terung, goreng pulak udang geragau. Dah siap goreng tu kurangkan minyak sikit lepas tu masukkan cili yang kita dah blend siap2 tadi, kacau sampai naik bau

3. Bila dah naik bau, campak laa garam dan aji secukup rasa! Tapi jangan banyak sangat taw garam tu sebab udang geragau kan dah masin. Hihihi. Dah kacau2, now u ols dah boleh tutup api & biarkan sambal tu sejuk sekejap!

4. Sementara tu u ols susun laa terung tu atas pinggan. Lepas tu baru letak sambal atas terung. Then taburkan pula udang geragau. Perghhh, last sekali pergi ambil nasi panas dan boleh terus makan. Hahaha.

No comments:

Post a Comment